26.1.2009

ČEB loni zvýšila úvěry a záruky firmám

26. leden 2009 (Profit) - Státní Česká exportní banka (ČEB) loni podle předběžných výsledků poskytla českým vývozcům, investorům a jejich zahraničním obchodním partnerům úvěry a záruky v hodnotě 20,5miliardy korun, což je o 500milionů korun více než v roce 2007. Informoval o tom mluvčí ČEB Jan Stolár. “V souladu s požadavky vývozců a očekáváním akcionáře (státu) financuje banka zejména expanzi českých firem na trhy mimo Unii, které se dosud na českém vývozu podílejí přibližně patnácti procenty,” uvedl Stolár. ČEB se podle něj připravuje na to, že se na tyto trhy nově soustředí i exportéři, kteří dosud operovali jen ve vyspělých ekonomikách. “Největší podíl úvěrového portfolia připadá stále na Rusko, na další státy Společenství nezávislých států, na Vietnam, Čínu a další asijské země,” podotkl Stolár. Čeští vývozci se podle něj stále častěji začínají zajímat o balkánské trhy. Perspektivní trh podle Jana Stolára představuje Vietnam. Zatím exportní banka podepsala smlouvu na financování výstavby cementárny ve Phu Son a závodu na plavení a zpracování kaolinu. “Jedná se například o výstavbě velké tepelné elektrárny v jižním Vietnamu, pivovaru a několika dalších velkých projektů v oblasti dopravního stavitelství,” dodal mluvčí České exportní banky.