6.2.2009

Exportéři si zoufají, nejsou zakázky. Obrat čekají za rok

6. únor 2009 (Hospodářské noviny) - Tak obrovský meziroční pokles prosincového exportu nemá v historii Česka obdoby, shodují se analytici. Svědčí o tom, že česká ekonomika má s recesí mnohem větší problémy, než se čekalo.

Celková bilance zahraničního obchodu skončila již třetí měsíc v řadě se schodkem, ten prosincový byl 11,8 miliardy korun, což představuje meziroční zhoršení o devět miliard. Objem exportu v prosinci meziročně propadl o 13,4 procenta, dovoz o 8,2 procenta. Celkově Češi do světa vyvezli zboží a služby za 153 miliard a dovoz činil 165 miliard korun.

Za celý loňský rok skončila obchodní bilance v plusu, ale jen 69,4 miliardy. To je proti roku 2007 pád o 18,5 miliardy. Celkový vývoz byl 2,463 bilionu korun a dovoz 2,393 bilionu.

Situace se podle analytiků zlepší nejdříve ke konci prvního pololetí, ti pesimističtější nečekají obrat k lepšímu letos vůbec. Pro českou ekonomiku je stávající trend velmi nepříjemný, protože podíl vývozu na HDP je 76 procent.

Podnikatelé to vidí černě

Krize nejvíc drtí exportéry dílů pro automobily. Zde prosincový vývoz klesl o víc než 20 procent. Nejhůře jsou na tom exportéři Německa. Například Brano Group k našim západním sousedům vyvezla vloni o 30 až 40 procent méně zboží než v roce 2007 a ani leden nepřinesl žádný obrat. »Situace se asi hned tak nezlepší. V našem odvětví to bude trvat nejméně rok, spíš víc,« uvedl Pavel Juříček, ředitel Brano Group.

Jako všichni dodavatelé v automobilovém průmyslu trochu spoléhá na to, že krátkodobě pomůže zavedení šrotovného. »V pondělí jsem se vrátil z Německa z jednání s Fordem, který teď díky vládním opatřením zvyšuje výrobu, a máme domluvené další zakázky,« libuje si Juříček. Zároveň si ale stěžuje na turbulentní kurz koruny k euru, kvůli kterému se němečtí odběratelé často obracejí na jiné obchodní partnery.

Jeden z největších exportních minusů zaznamenal v prosinci i celém posledním loňském čtvrtletí obor výroby televizorů, monitorů a projektorů. Výrazně exportně orientované firmy, jako jsou Panasonic, Foxconn, IPS Alpha, Hitachi a další, vyvezly za celý loňský rok víc než v roce předcházejícím. Ale říjen až prosinec znamenal pro ně dlouho nevídaný propad. Export za celý obor klesl v meziročním srovnání za poslední loňský kvartál o víc než 26 procent na 18 miliard.

Nedaří se ani strojařům a chemickému průmyslu. Problémy zatím nemají exportéři spotřebního zboží. Vývozní žně zažívají producenti tabáku, alkoholu a potravin. Právě export tabáku vzrostl o bezmála 37 procent. »Myslím, že na výrobce spotřebního zboží ještě dojde, čekal bych, že se to plně projeví až příští rok,« říká prezident Asociace exportérů Jiří Grund.

Hlavním zdrojem zahraničních zakázek českých firem je Německo, kam plyne třetina zboží a služeb. Podle včerejší statistiky německého statistického úřadu objem firemních průmyslových zakázek propadl za leden meziročně o celou čtvrtinu.

»Naplno se projevilo, co už všichni tušili. Do prosince byla situace dobrá, protože firmy měly nasmlouvané kontrakty do konce roku 2008, v novém roce ale mnohdy smlouvy neobnovily,« vysvětluje David Marek, analytik společnosti Patria Finance.

Na problémy upozorňuje i Svaz průmyslu a dopravy a požaduje okamžitou pomoc. »Pokud bychom měli již nyní k dispozici ucelený plán protikrizových opatření, jeho účinky by se dostavily dříve, omezily by další ztráty, zklidnily by celkovou atmosféru a negativní očekávání,« uvádí ředitel svazu Zdeněk Liška.

CzechTrade má napilno

Zakázky dnes podnikatelé hledají, jak se dá. Státní agentura pro podporu exportu CzechTrade hlásí nebývalý zájem. »Obracejí se na nás i firmy, které služby agentury dříve nevyužívaly a vystačily si při exportu samy. Zajímají se především o Rusko, Spojené arabské emiráty nebo Čínu,« řekl Milan Ráž z agentury CzechTrade.

Krize českého exportu se na české ekonomice promítne žalostně. »Už je jasné, že budeme v recesi. V roce 2009 se tak můžeme dočkat propadu HDP o dvě procenta,« předvídá Marek. Nelze podle něj vyloučit, že 69miliardový přebytek obchodní bilance v příštím roce spadne na nulu.

Miroslava Jirsová, Miroslav Petr