19.2.2009

Kužel jednal s ČMZRB o zárukách pro podnikatele

18. únor 2009 (euro.cz) Ve středu se sešli představitelé Českomoravské záruční a rozvojové banky a Hospodářské komory České republiky kvůli zárukám pro podnikatele. “Je dobře, že je toto opatření součástí vládního protikrizového balíčku,” uvedl prezident komory Petr Kužel.

“Podpora podnikání ve formě bankovních záruk je dlouhodobým cílem komory. Očekáváme, že se díky tomuto kroku více zpřístupní komerční úvěry podnikům postiženým probíhající hospodářskou krizí,” uvedl šéf komory.

“Komora a ČMZRB se shodli na tom, že současná pomoc nemá za úkol zachránit téměř padlé firmy, ale naopak pomoci těm, které mají zdravé ekonomické jádro a jasnou obchodní perspektivu,” doplnil Kužel. “Podnikatelská minulost firmy je důležitou součástí dnešní žádosti o úvěr, zároveň firma musí velice pregnantně popsat a zdůvodnit i svoji budoucí strategii.”

Podle Kužela se ale komora přece jen obává, aby v této krizové době finanční instituce nezneužívaly pomoc státu určenou podnikatelům k řešení vlastních interních problémů.

Jednání se za ČMZRB zúčastnil předseda představenstva a generální ředitel společnosti Ladislav Macka, za komoru kromě Petra Kužela i viceprezident Zdeněk Somr a člen představenstva HKP Vladimír Srp.