9.4.2009

V Rusku byly podepsány smlouvy s hutnickým gigantem

6. duben 2009 (euro.cz) - Česká obchodní společnost Alta oznámila, že v pondělí byly podepsány smlouvy spojené s modernizací válcovny ruské hutnické firmy OAO Magnitogorský metalurgický kombinát (MMK). Zároveň došlo k podpisu úvěrových smluv mezi společností MMK a Českou exportní bankou v celkové hodnotě 155,5 milionu dolarů, v přepočtu přes čtyři miliardy korun, které jsou určeny na financování projektu.

Česká obchodní společnost Alta oznámila, že v pondělí byly podepsány smlouvy spojené s modernizací válcoven ruské hutnické firmy OAO Magnitogorský metalurgický kombinát (MMK). Zároveň došlo k podpisu úvěrových smluv mezi společností MMK a Českou exportní bankou v celkové hodnotě 155,5 milionu dolarů, v přepočtu přes čtyři miliardy korun, které jsou určeny na financování projektu.

Se společností Alta uzavřela MMK kontrakt na dodávku zařízení na rekonstrukci válcovací stolice a její montáž. Se stavební společností PGS – International pak uzavřela smlouvu o subdodávkách na provedení stavebních prací spojených s modernizací válcoven. Celková hodnota kontraktu činí 400 milionů dolarů, tedy zhruba osm miliard korun.

Podpisu smluv se mimo jiné zúčastnili i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, velvyslanec České republiky v Ruské federaci Miroslav Kostelka a první náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Společnost Alta působí v regionu střední a východní Evropy, a to především v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. Zaměřuje se na oblast dodávek technologických zařízení pro strojírenství, těžební průmysl, hutnictví a energetiku.

MMK patří mezi největší hutnické společnosti na světě a je jedním z největších výrobců oceli v Rusku. V roce 2008 kombinát vyrobil zhruba 12 milionů tun oceli a přibližně 11 milionů tun hutních výrobků.

tok