28.4.2009

Valná hromada ČEB schválila navýšení kapitálu na 2,95 mld. Kč

Praha 28. dubna (ČTK) - Valná hromada České exportní banky (ČEB) dnes schválila navýšení základního kapitálu banky ze dvou miliard korun na 2,95 miliardy korun. Cílem tohoto kroku, který patří mezi vládní protikrizová opatření, je podpora exportérů, zejména vytvoření dostatečného prostoru pro poskytování státní podpory vývozu. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

K navýšení základního kapitálu banka využije 650 milionů korun od státu a 300 milionů ze státní pojišťovny EGAP. "Po realizaci tohoto navýšení bude podíl státu 72,9 procenta a podíl EGAP 27,1 procenta," uvedla banka.

Čistý zisk ČEB loni stoupl podle mluvčího banky Jana Stolára na 195 milionů korun z předloňských 80 milionů korun. Bilanční suma ČEB meziročně stoupla téměř o 24 procent na 42,5 miliardy korun.

Valná hromada dnes do dozorčí rady ČEB zvolila Milana Šimáčka, který zastává pozici člena dozorčí rady Burzy cenných papírů Praha a Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Nově v dozorčí radě ČEB usedne i člen dozorčí rady Sokolovské uhelné a státního podniku Diamo Luboš Vaněk a ředitelka odboru podpory exportu ministerstva zahraničních věcí Jana Adamcová.

Tři nová jména v dozorčí radě ČEB nahradí bývalé členy, a to Jiřího Šimana z ministerstva financí, náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapu a jeho bývalého kolegu Václava Petříčka. Tato trojice členů dozorčí rady od loňského prosince do března postupně odstoupila z funkce.

ČEB podepsala v roce 2008 smlouvy v celkové výši 20,5 miliardy korun, což je o šest procent více než v roce 2007. "Více než 75 procent nově podepsaných smluv vytvořilo podmínky pro financování vývozu zejména velkých investičních komplexů do zemí Společenství nezávislých států a zvláště do Ruské federace," uvedla banka. Celkový stav úvěrů vzrostl bance z 23,8 miliardy na 32,3 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých na financování malých a středních podniků vzrostl v meziročním srovnání z 390 milionů na 497 milionů korun.

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí.