26.1.2009

Vítaná vzpruha pro malé exportéry

2. leden 2009 (Lobby) - Ministři Miroslav Kalousek a Martin Říman představili návrh opatření, která mají za cíl ulehčit přístup českých exportně orientovaných podniků k exportnímu financování, respektive zlepšit dostupnost exportních úvěrů. To je hlavní předpoklad pronikání na zahraniční trhy za současné obtížné situace na globálních trzích a při zostřené konkurenci. Jde o konkrétní opatření a rozšíření aktivit České exportní banky a společnosti EGAP na podporu exportu. Opatření by zároveň mělo přinést posun v situaci, kdy banky zpřísňují kritéria poskytování úvěrů. Plánovaná finanční podpora může pomoci především podnikům v oblasti zpracovatelského průmyslu, který krize postihuje nejcitelněji. Opatření by mohli ocenit zejména předkladatelé projektů v dané oblasti. V začátcích by na poskytnuté peníze měly dosáhnout stovky malých a středních podniků, v pozdější době by se mohlo jednat až o tisíce exportních firem.