11.1.2009

Zdražování elektrické energie

11. leden 2009 (Prima TV) 13:00 Nedělní partie - část debaty
Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Vy jste ale zmínil, že stát ale může dělat to, že podpoří export českých podniků do zahraničí, přišly nové peníze do České exportní banky a do pojišťovacích institucí, které pojišťují export. Od kdy mohou podnikatelé tyto peníze čerpat?
Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/
Okamžitě už mohou. My jsme to udělali pro to, abychom zabránili stavu, že by existoval nějaký dobrý bonitní exportní projekt a jedná se zejména o export ne do standardních tržních ekonomik v západní Evropě, ale o dlouhodobé exportní financování do, řekněme, zemí bývalého Sovětského svazu, asijských zemí, arabského světa a podobně, kde přeci je jen ta pomoc státu trochu potřeba, dlouhé financování a tak dále. Aby prostě nepřišel dobrý bonitní projekt, který by nemohl být profinancován, a tudíž nemohl být uskutečněn prostě pro to, že by Česká exportní banka už neměla úvěrový rámec.
Petr ŠIMŮNEK, moderátor
Čili to teď má? Tak pojďme se podívat, jak hlasovali naši diváci o tom, jestli se bojí nebo nebojí naší závislosti na ropě a ruském plynu. Osmdesát pět procent lidí se bojí, patnáct procent ne.