28.4.2009

Získat proexportní úvěr bude jednodušší

28. duben 2009 (E15) - Praha - Páteř české ekonomiky – vývoz – by měl posílit nový impulz. Odstupující vláda totiž schválila další z protikrizových opatření, tentokrát zaměřený právě na export. Firmy by díky němu měly snáze získat úvěr na vývoz. Nově by totiž podle vládní normy mohly státem podporované vývozní úvěry poskytovat i komerční banky. Dosud to bylo možné jen u státní České exportní banky (ČEB). Podniky si zároveň budou moci tento typ úvěrů výhodněji pojistit u Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Návrh musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Oporou proexportních opatření má být výrazně mohutnější ČEB, které vláda schválila navýšení základního kapitálu. K plánovaným 150 rozpočtovým milionům korun letos přihodí dalších minimálně 500 milionů, což by podle odhadu ministrů mělo podpořit exportní projekty v hodnotě kolem 25 miliard korun. Celkově je pak ministerstvo financí připraveno v rámci boje s krizí navýšit základní kapitál ČEB až o dvě miliardy korun.

Důležité bude také zapojení komerčních bank, které mají tradičně silné vazby s malými a středními podniky. Podle odstupujícího ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by tak nyní díky nové možnosti bank mohly být exportní úvěry dostupnější a atraktivnější právě i pro menší firmy. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela přichází podpora exportu v pravý čas, jelikož efekt opatření se bude odvíjet od situace na zahraničních trzích. “Oživení poptávky v zahraničí by mohlo přijít již ve druhém pololetí trhu a je dobře, že na to budeme připraveni,” řekl E15 Kužel. O osud normy se přitom neobává – prošla podle něj víceméně celým politickým spektrem, takže by jejímu schválení v parlamentu nemělo nic bránit. P

odle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka se přijatá opatření svým dopadem sice nevyrovnají přijetí eura, exportéry dlouhodobě požadovanému, jejich výhoda je však v rychlé realizovatelnosti. “Sehnat proexportní úvěr je nyní kvůli opatrnosti bank pro firmy těžší než kdykoli jindy. Taková podpora státu by mohla ztracenou důvěru bank pomoci obnovit,” domnívá se Marek.

*** Stát bude moci převzít krachující banky Dalším z protikrizových opatření, která vláda schválila, je možnost státu převzít banku, jež se dostane do vážných potíží. Novela zavádí koncept takzvaného bridge bank, který má umožnit rychlé převedení banky v problémech na zdravou instituci. Převod by se měl uskutečnit za náhradu, jež bude určena na základě nezávislého ocenění. V krajním případě, kdyby žádná soukromá banka nebyla ochotná problémový podnik převzít, by pak banku mohl převzít stát pomocí banky zvláštního určení, tedy banky stoprocentně vlastněné státem.

Jiří Holuša