17.12.2010

Češi zachránili elektrárny v Pákistánu - deník E15

Škodaexport sice zkrachoval, ale české firmy dokončily miliardový projekt

Případ dvou elektráren, které měl postavit v Pákistánu zkrachovalý bývalý Škodaexport, má nakonec pro český byznys přijatelné vyústění. Škodaexport, přejmenovaný na PA Export, sice v projektu nepokračoval a skončil v konkurzu, ale paroplynové elektrárny Balloki a Muridke přece jen dokončeny byly za účasti českých subdodavatelů jako třeba Škoda Power či výrobce chladicích věží Fans. „Ty elektrárny jsou spuštěny a zapojeny v síti,“ řekl deníku E15 Michal Bakajsa, který je pověřen řízením České exportní banky (ČEB).

Státní pojišťovací společnost Egap sice musela po krachu Škodaexportu vyplatit pojistné plnění, ale díky dokončení projektu tyto peníze z pohledu českých firem nepřišly nazmar. „Šlo o 1,1 miliardy korun,“ upřesnil mluvčí Egapu Vlastimil Nesrsta. Právě v této výši byly pojištěné bankovní garance, které na celý projekt poskytly dvě banky – státní ČEB a soukromá HSBC. Dalšími dodavateli byly nadnárodní společnost General Electric jako výrobce plynových turbín, a také firmy AE&E, Energoprojekt Praha a VA Tech. Škoda Power měla na starost parní část. Podle Michala Bakajsy je důležité, že české firmy splnily to, k čemu se zavázaly, byť s určitými problémy. Připomněl, že na výsledcích ČEB se právě díky pojištění případ elektráren nijak negativně neprojevil. Pokud se potvrdí naděje spojované s dokončením projektu, české firmy by nemusely mít uzavřené dveře k dalším zakázkám ve velké muslimské zemi v řádu miliard korun. Elektrárny Balloki a Muridke byly prvními dvěma z celkových šesti až osmi, na nichž se původně čeští exportéři chtěli podílet. Generální ředitel Egapu Karel Pleva již dříve uváděl, že pro Pákistánce šlo o politicky velmi citlivý projekt. „Byl to skandál na úrovni vlády, byli na nás samozřejmě hodně naštvaní. Snažili jsme se ale, aby to nemělo dlouhodobé následky,“ uvedl Pleva zhruba před rokem, kdy Egap hledal východiska ze situace. Pákistánci nicméně kromě bývalého Škodaexportu údajně oceňovali kvalitu ostatních českých dodavatelů.

Jednorázová zátěž pro Egap

Pojistná škoda ve výši více než jedné miliardy korun, kterou musel Egap uhradit v případě pákistánských elektráren, měla na tuto státní společnost poměrně nepříjemný dopad. Jelikož šlo o pojištění bankovních garancí ČEB a HSBC, musel Egap vyplatit celou částku jednorázově. V tom se pákistánská kauza liší od dalších případů na Kubě či bankovní krizí zmítané Ukrajině, kde byly splátky úvěrů rozloženy do více let a je možné alespoň část sumy (dohromady šlo o 1,5 miliardy korun) ještě zachránit.