17.12.2010

Česká exportní banka uzavřela v listopadu nové smlouvy v objemu 9,2 miliardy korun

Praha – Česká exportní banka, a.s. (ČEB) podepsala v listopadu nové úvěrové smlouvy a smlouvy o vystavení záručních listin v celkovém objemu přesahujícím 9,2 miliardy korun. Nejvýznamnější z nich byla smlouva o financování 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku. Celkový objem smluv podepsaných za leden až listopad tohoto roku tak dosáhl částky téměř 42,8 miliardy Kč, což představuje oproti loňskému roku nárůst o 92 procent.

V listopadu se nám podařilo uzavřít smlouvy za více než devět miliard korun a tento měsíc se tak stal jedním z nejúspěšnějších v naší historii. Předpokládáme, že celkový objem nově podepsaných smluv přesáhne za celý rok 43 miliard korun,“ říká Michal Bakajsa, místopředseda představenstva České exportní banky pověřený jejím řízením. „Listopadové výsledky nejvíce ovlivnila smlouva o financování 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce, což je jeden z největších obchodů v celé patnáctileté historii České exportní banky,“ dodává Bakajsa.

Banka za prvních jedenáct měsíců roku 2010 vytvořila čistý zisk ve výši 176,3 milionu Kč. Bilanční suma představuje částku 62 miliard korun. Stav úvěrů dosáhl hodnotu 53,6 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o téměř 43 procent více.