7.10.2011

Od spolupráce ke hvězdám

Představitelé České exportní banky využili 53. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, aby informovali své domácí i zahraniční partnery o své nové vizi podpory českého exportu.

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli inovovat myšlení ve státním i privátním sektoru. Musíme pochopit, jak moc se svět změnil. Už nemůžeme uspět v globální konkurenci se svými starými modely chování založenými na úzkých partikulárních zájmech. Musíme se naučit navzájem velmi efektivně spolupracovat,“ říká generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra. „ Proto jsme v Brně na společné tiskové konferenci představili promyšlený model spolupráce s agenturou CzechTrade“, doplňuje jeho náměstek Petr Križan a vysvětluje: „ Společně dokážeme identifikovat příležitosti a nasměrovat finance tam, kde přinesou největší efekt našim firmám i našemu státu. A pomohou nám účastnit se velkých projektů jako přímí dodavatelé například i v takových oborech, jako je vesmírný průmysl nebo jaderná energetika.“

Zkušenosti České exportní banky s financováním vývozu pro energetické projekty prezentoval v Brně na fóru „Projekty energetiky jako impuls pro export investičních celků“ náměstek generálního ředitele ČEB Michal Bakajsa: „ Konkrétně v oblasti jaderné energetiky se účastníme velkých projektů na Slovensku a Ukrajině. Celková hodnota dosud poskytnutých úvěrů ČEB na financování vývozu pro projekty jaderné energetiky činí více jak devět a půl miliardy korun. Bez ohledu na časté názorové turbulence považujeme jadernou energetiku za perspektivní obor, který ještě zdaleka nedosáhl svých limitů.“

Vývoz energetických celků je jednou z možností, jak snížit přílišnou závislost českého exportu na trzích Evropské unie (kolem 80 %). Svoji roli v tomto ovšem už dnes hrají nadstandardní vztahy českých exportérů a České exportní banky s Ruskou federací. „Na Business dni Ruské federace u příležitosti strojírenského veletrhu jsme prezentovali náš zájem o rozšíření této spolupráce. Samozřejmě se ale budeme snažit o podobně nadstandardní vztahy i v jiných teritoriích“, říká generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra. (Rozhovor s ním najdete zde). Na získávání nových teritorií a využívání nových příležitostí chce Česká exportní banka intenzivně spolupracovat s bankami soukromými. Nejdále zatím dospěla vzájemná spolupráce s Českou spořitelnou, o jejíž podobě u příležitosti strojírenského veletrhu informovali představitelé obou bank klienty na společné snídani. (Podrobnosti zde)