30.8.2011

Vyšší rating ČEB – vyšší důvěra zahraničních partnerů

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s zvýšila rating České exportní banky, a. s. u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-. U dlouhodobých závazků v domácí měně rating stoupl z A+ na AA. U krátkodobých závazků v domácí i zahraniční měně agentura zvýšila rating na A-1+ se stabilním výhledem.

Ratingové hodnocení ČEB kopíruje hodnocení České republiky. Vyšší rating ČEB může zatraktivnit její vydávané dluhopisy pro zahraniční investory s pozitivním dopadem na snížení ceny devizových zdrojů. Tímto hodnocením se ČR spolu s ČEB dostává na úroveň ekonomicky vyspělých zemí, jako je například Japonsko.

Podporu vývozu a činnost ČEB agentura považuje za klíčový faktor rozvoje domácí ekonomiky vzhledem k její otevřenosti a závislosti na vývozu. Role ČEB je podpořena velmi dobrou kapitálovou vybaveností, což je významný předpoklad pro další posílení role banky při financování českého vývozu.