15.2.2012

ČEB pomohla otevřít nové trhy pro český export

U příležitosti návštěvy prezidenta Václava Klause v Turecku podepsali představitelé České exportní banky a turecké společnosti Rönesans Gayrimenkul Yatirim A.S. (RGY) memorandum o podpisu úvěrové smlouvy na financování business centra v Petrohradu, v hodnotě 36 miliónů dolarů.

Současně bylo podepsáno i memorandum o podpisu mandátní smlouvy na aranžování financování pro výstavbu obchodního centra v Istanbulu v Turecku v hodnotě 87 milionů USD. V rámci jednání delegace, jejímiž členy byli i generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra a náměstek GŘ Michal Bakajsa, došlo zároveň k podpisu smlouvy o spolupráci na tzv. třetích trzích mezi RGY a českou společností PSG International, a.s.

„Jde o novou formu podpory exportu, kdy se české firmy spojují se společnostmi z jiných zemí za účelem exportu do zajímavých teritorií. Podstatné je, aby přitom čeští exportéři hráli důležitou roli,“ zdůrazňuje generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra.

Podpořené projekty

Projekty české stavební společnosti PSG International, a.s., jejíž aktivity se soustřeďují především na výstavbu administrativních a obchodních center nebo energetických a petrochemických celků, a tureckého stavebního a developerského holdingu RGY začala Česká exportní banka financovat v roce 2011. Prvním projektem se stala výstavba business centra Pravda v Petrohradu prováděná PSG International, a.s., dodávkou na klíč pro ruskou developerskou firmu Desna Neva, patřící právě do holdingu RGY. Ten v současnosti spravuje portfolio objektů v celkové hodnotě 2,2 mld. USD v Turecku a Rusku.

O ČEB

Česká exportní banka je státem vlastněná banka zaměřená na financování a podporu českého exportu. Mezi prioritní teritoria patří kromě Ruska a zemí SNS rovněž Turecko. Banka nabízí kompletní financování exportních transakcí ve všech jejích variantách. Banka je na trhu od roku 1995.

Pro více informací kontaktujte:
Věra Dušková
manažerka PR a komunikace České exportní banky