2.3.2012

ČEB se aktivně podílí na vylepšení exportní bilance s Libanonem

Náměstek generálního ředitele České exportní banky Michal Bakajsa se zúčastnil Česko – libanonského podnikatelského fóra. Úvodní slovo přednesl ministr průmyslu a obchodu České republiky Martin Kuba a ministr hospodářství a obchodu Libanonské republiky Nicolas Nahas, kteří v rámci fóra podepsali Společné prohlášení. Od roku 2009 došlo ve vzájemných obchodních vztazích obou států k výraznému oživení.

Český vývoz dosáhl v roce 2010 objemu 50,6 milionů dolarů a stoupl tak oproti roku 2009 o 38,3 procenta. V roce 2011 jsme zaznamenali další nárůst českého exportu o více než 30 procent. K perspektivním oborům vzájemné obchodní spolupráce patří kromě strojírenství a energetiky také stavebnictví, potravinářský průmysl a dopravní infrastruktura. Při vzájemném jednání projevili libanonští partneři největší zájem o spolupráci v oblasti výstavby energetických celků. Představitelé obou stran prodiskutovali možnosti podílu českých firem na rozvoji libanonské energetické infrastruktury a financování projektů prostřednictvím České exportní banky.

Zleva:
Ing. Michal Bakajsa (místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČEB)
Joseph Torbey (prezident Libanonské bankovní asociace)
Nicolas Nahas (ministr hospodářství a obchodu Libanonské republiky)

Zleva:
Ing. Karel Pleva, MBA (předseda představenstva a generální ředitel EGAP)
Ing. Milan Hovorka (náměstek ministra průmyslu a obchodu)
Marwan Kheireddine (státní ministr Libanonské republiky)

Datum: 2.3.2012 15:37:00