11.9.2012

Indická výzva pro české exportéry

Generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra a výkonný ředitel londýnské pobočky Export-Import Bank of India Vikramaditya Ugra podepsali u příležitosti 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně memorandum o spolupráci obou bank. Účelem tohoto partnerství je podpora rozvoje vzájemného obchodu mezi Českou a Indickou republikou.

„Česká exportní banka tak získala významného partnera, s jehož pomocí jistě dokáže českým exportérům nabídnout nové příležitosti na rozvíjejícím se indickém trhu,“ říká Tomáš Uvíra a dodává: „Indie patří mezi dvanáct tzv. prioritních zemí definovaných novou Exportní strategií ČR pro období 2012 – 2020. Je to země s vysokým růstovým potenciálem a s více jak miliardou spotřebitelů“. Jen indická střední třída má podle velvyslance Indické republiky v ČR J.E. Venkatesana Ashoka takovou kupní sílu jako celá Evropa. Navíc zde čeští exportéři mohou nalézt velmi zajímavé partnery v řadě oborů, ty strojírenské nevyjímaje. Na brněnském strojírenském veletrhu se představuje 130 indických firem v konceptu s názvem „Indická show“. Nezajímavý pro české exportéry rozhodně není ani fakt, že v příštích pěti až sedmi letech Indie hodlá investovat do své infrastruktury jeden bilion dolarů a to především do elektráren, úpraven vod, silnic, železnic, přístavů i letišť. To jistě představuje pro české exportéry řadu šancí, které jim Česká exportní banka ráda pomůže uchopit. V případě zájmu kontaktujte Ing. Pavla Mráze ( pavel.mraz@ceb.cz)

Datum: 11.9.2012 13:32:00