12.10.2012

Irák – nadějný partner českých exportérů

Místopředseda představenstva a náměstek GŘ České exportní banky Michal Bakajsa se zúčastnil Česko-Iráckého podnikatelského fóra v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Akci ministerstvo zorganizovalo spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Irácké republiky v ČR u příležitosti návštěvy předsedy vlády Irácké republiky Núrí Kamal al-Málikího a ministra obchodu Kairallaha Babakira v doprovodu iráckých podnikatelů v České republice.

Na přímém jednání s iráckým premiérem v sídle společnosti Aero Vodochody pak Michal Bakajsa zdůraznil, že Česká exportní banka je připravena podpořit exportní financování současných i budoucích projektů, kterých se v Iráku účastní české společnosti. Připomněl, že Česká exportní banka podepsala v červnu letošního roku u příležitosti návštěvy našeho ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby v Iráku dohodu o spolupráci s Trade Bank of Iraq (TBI) a v té souvislosti navrhl iráckému premiérovi financování českých projektů právě prostřednictvím TBI: „Budoucí spolupráce ČEB a TBI jako dvou státních institucí na financování vzájemných obchodů a společných projektů je podle mého soudu velmi žádoucí“, říká Michal Bakajsa.

Irák patří mezi prioritní země pro český export podle Exportní strategie České republiky pro období 2012 – 2020 a Česká exportní banka v současnosti registruje velký zájem českých podniků o aktivity v tomto rychle se rozvíjejícím teritoriu. České firmy mají zájem o financování projektů v oblasti petrochemie, energetiky, stavebnictví, vodohospodářství, zemědělské a letecké techniky.

Největším projektem v Iráku, na kterém se ČEB podílí, je výstavba paroplynové elektrárny v Erbilu. Během červnové irácké návštěvy ministra průmyslu Martina Kuby byla kromě dohody o spolupráci s TBI podepsána také mandátní smlouva mezi Českou exportní bankou a iráckou společností Kar Group. ČEB se bude podílet na financování výstavby parní části o výkonu 300 MW v hodnotě 500 miliónů USD. Českým exportérem je firma PSG a český podíl se zde pohybuje kolem sedmdesáti procent.

Datum: 12.10.2012 13:27:00