26.3.2012

Nové příležitosti pro český průmysl v Alžírsku

U příležitosti oficiální návštěvy ministra průmyslu, malého a středního podnikání a podpory investic Alžírské demokratické a lidové republiky, J. E. Mohameda Benmeradi, se v budově Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uskutečnilo Česko – alžírské podnikatelské fórum. Za Českou exportní banku se této akce účastnil místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Michal Bakajsa. V ALDR se nabízejí široké možnosti pro export českých firem

Tématem vzájemné diskuse se staly především nové možnosti vzájemné obchodní výměny. Pro české firmy se v ALDR otevírají možnosti v řadě oborů našeho průmyslu. Žádané jsou zejména hutnické výrobky, stavební stroje a těžké stroje pro povrchovou těžbu (fosfáty), osobní automobily, pneumatiky, zemědělské stroje a zařízení, tvářecí stroje, plasty a výrobky z plastů, lékařská zařízení a zdravotnický materiál, výrobky z průmyslového a tabulového skla a v neposlední řadě potravinářské stroje.

Poptávka je i po stavebnictví a dopravní technice

Českým firmám se nabízí možnost uplatnění při rekonstrukci ropných rafinerií, elektráren či v rozvoji energetické sítě. Čeští exportéři se mohou uplatnit i v dodávkách dopravní techniky, tj. vagónů, lokomotiv, malých dopravních letadel a prostředků městské hromadné dopravy. Nově se rýsuje zájem alžírské strany na výstavbě infrastruktury, obytných domů a vodního hospodářství a vlastního zbrojního průmyslu. MNO ADLR hledá zahraniční partnery, kteří by byli ochotni přenést část výroby či montáže do alžírských vojenských závodů za podmínky, že s nimi založí společný podnik.

Bilance obchodu s ALDR

V loňském roce čeští exportéři do Alžírska vyvezli zboží za 121,4 miliónů USD. V prvních měsících letošního roku dosáhl český vývoz už 63,6 miliónů dolarů. Na českém vývozu se podílely v roce 2010 především dodávky výrobků z oceli (25,9 mil. USD), osobních automobilů (15,7 mil. USD), výpočetní techniky (12,5 mil. USD), zbraní a munice (9,6 mil. USD), elektronek a diod (8,5 mil. USD), pístových motorů spalovacích (5,4 mil. USD), nových pneumatik (4,8 mil. USD), kovoobráběcích strojů (2,9 mil. USD), kohoutů a armatur (2,9 mil. USD), stavebních strojů (2,17 mil. USD) a dále výrobků z ploché válcované oceli, desek a fólií z plastu a nožířských výrobků.

Datum: 26.3.2012 15:35:00