26.6.2012

ČEB se aktivne podílí na vylepšení pozice českých exportérů v zahraničí

Náměstek generálního ředitele ČEB Petr Križan vystoupil na konferenci Bezpečnost ČR v 21. století – partnerství jako závazek i šance. Ve své prezentaci kladl důraz především na potřebu uplatnění nejmodernějších technologií při podpoře českého exportu. Důraz kladl na nezbytnost teritoriální i oborové diverzifikace českého exportu.

Jako cíl ČEB vytýčil podílet se na změně postavení českých exportérů. Je dle něj třeba podporovat to, aby se ze subdodavatelů stali primárně dodavatelé. K tomu může podle něj zvláště malým a středním podnikům pomoci vzájemná spolupráce a společný postup vůči zahraničním partnerům.

Česká exportní banka se stala partnerem Žofínského fóra s názvem „Bezpečnost ČR v 21. století – partnerství jako závazek i šance“. Kromě ryze bezpečnostních témat byla součástí fóra i diskuse o exportních možnostech českých firem ze segmentu obranného a bezpečnostního průmyslu. Diskutovalo se o situaci po podpisu „Reciprocal Defense Procurement Agreement“ mezi ČR a USA. Díky této dohodě se mohou české firmy přímo ucházet o americké státní zakázky.

Datum: 26.6.2012 15:25:00