13.4.2012

Průzkum AMSP o podpoře exportu malých a středních podniků potvrdil správnost nové strategie ČEB

Ve středu 8. 2. 2012 byly na tiskové konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků prezentovány výsledky průzkumu názorů malých a středních podnikatelů na exportní situaci.

Jedním z hlavních zjištění výzkumu je zájem a chuť malých a středních podnikatelů věnovat se exportu, 45 % dotázaných zaznamenalo růst exportu. Povzbudivá je i snaha rozšířit svá cílová teritoria i za hranice EU: 30 % již exportuje a dalších 13 % vývoz zamýšlí.

Součástí průzkumu byly otázky věnující se využívání produktů ČEB mezi malými a středními podnikateli. Relativně vysoké číslo potvrzující neznalost ČEB mezi malými a středními podnikateli je pro ČEB motivačním faktorem a ukazatelem, že právě tato oblast je prostorem pro rozvíjení spolupráce.

Je vidět, že naše strategie podporovat malé a střední podniky je krok správným směrem

Jako host vystoupil se svým komentářem k současné situaci exportního financování a výhledům pro malé a střední podniky Ing. Petr Križan, (náměstek generálního ředitele ČEB, člen dozorčí rady Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR), prezentaci vedl Ing. Karel Havlíček, MBA, Ph.D. (předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, generální  ředitel Sindat, s.r.o.), za EGAP promluvil JUDr. Miroslav Somol, CSc. (náměstek generálního ředitele EGAP).

„Výsledky průzkumu jasně ukazují, že nová strategie ČEB na podporu exportérů bez ohledu na jejich velikost je nastavena správným směrem. Malé a střední podniky budou lépe informovány o nabídce financování ze strany ČEB a bude jim poskytnuta větší asistence při jejich vývozních záměrech,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČEB Petr Križan.

Prezentované výsledky výzkumu jsou ke stažení na stránkách Asociace malých a středních podniků a živnostníků http://www.amsp.cz/14-pruzkum-amsp-cr-nazory-podnikatelu-na-podporu-exportu.

Datum: 13.4.2012 15:28:00