7.6.2012

Značka Czech Made v Iráku opět slaví úspěch, a to i díky podpoře od ČEB

Česká exportní banka bude opět finančně podporovat zajímavý zahraniční projekt české firmy. Významná česká stavební společnost PSG se bude podílet na výstavbě 980 megawattové paroplynové elektrárny v Erbilu v iráckém Kurdistánu.

U příležitosti podnikatelské mise vedené ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou podepsala společně se svým partnerem tureckou společností Renaissance Construction klíčový EPC kontrakt s důležitým hráčem v iráckém petrochemickém průmyslu KAR Group.

„Tento projekt je dobrým příkladem mezinárodní spolupráce. Ministerstvo průmyslu a obchodu využije svých proexportních nástrojů, aby se tento obchod úspěšně realizoval a byl inspirací i pro další podnikatelské subjekty,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Podpora aktivit českých firem v Iráku je velmi žádoucí

„Uvítali jsme tuto příležitost, protože přesně naplňuje očekávání nové vládní exportní strategie, která klade důraz právě na rychle se rozvíjející trhy mimo Evropskou unii, kterým Irák bezesporu je. Navíc jsme přesvědčeni, že úspěšné zvládnutí tohoto projektu otevře do Iráku cestu dalším českým exportérům, a to je více než žádoucí,“ zdůrazňuje generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra.

Náměstek GŘ ČEB Michal Bakajsa k tomu dodává:

„Irák pro nás představuje velmi nadějné teritorium, protože česká značka tu není věcí neznámou – naše obchodní vztahy s touto zemí mají bohatou historii. Uvědomme si, že v sedmdesátých a osmdesátých letech to byly naše firmy, které postavily šedesát procent iráckých rafinérských kapacit.“

Výstavba elektrárny dále zlepší vnímání České republiky v Iráku

Projekt výstavby elektrárny v Erbilu je v současném Iráku největším exportním kontraktem. Oblast energetiky patří v obnovujícím se iráckém hospodářství k jednoznačným prioritám, určujícím možnosti dalšího rozvoje průmyslu i služeb a zvyšování životní úrovně tamějších obyvatel.

„Pro PSG je to po velkých elektrárnách v Ruské federaci další z významných energetických projektů. Střední východ považujeme za perspektivní a rychle rostoucí trh nejen v energetice, ale rovněž v oblasti průmyslu,“ uvedl místopředseda představenstva PSG International Ivan Veselý.

Projekty jsou výsledkem úspěšné spolupráce s Tureckem

Tento projekt je jednou z mnoha iniciativ vyplývajících z Memoranda o strategické spolupráci, které u příležitosti Turecko-českého obchodního fóra 14. února podepsali představitelé PSG International a Renaissance Holding, a.s., za účasti prezidenta České republiky Václava Klause, prezidenta Turecké republiky Abdullaha Güla a ministra průmyslu a obchodu České republiky Martina Kuby. Základy k této spolupráci byly položeny už během loňské státní návštěvy premiéra České republiky Petra Nečase v Iráku.

Na projekt měla vliv účast ČEB

„Uvítali jsme nastavení strategické spolupráce formou joint venture s PSG International v našem regionu právě kvůli realizaci těchto typů projektů. Významná pro rozhodování byla i účast České exportní banky na projektu,“ zdůrazňuje Erman Ilicak, prezident Renaissance Holding.

Zakázka má význam i pro další podniky

Pro český export představuje joint venture mezi společností PSG a jejím tureckým partnerem Renaissance Holding velký přínos. Renaissance Holding totiž patří mezi největší celosvětové generální dodavatele ve stavebnictví. Kromě Turecka působí například i v Ruské federaci, na Ukrajině, v Libyi a v Kataru. Spolupráce obou firem tak může podstatným způsobem přispět k diverzifikaci českého exportu a k snížení jeho závislosti na stagnujících trzích Evropské unie. Dotazy související s exportem do Irácké republiky vám zodpoví náš expert, pan Majid Shamas Toma, email: Majid.ShamasToma@ceb.cz.

Datum: 7.6.2012 15:26:00