ČEB na veletrzích v Erbilu

Irácký energetický sektor bude potřebovat investice ve výši 150– 200 miliard USD a odhadovaných deset let až patnáct let na jejich realizaci. Proto patřil energetický veletrh v Erbilu k důležitým a sledovaným akcím v regionu a své zástupce zde měla také Česká exportní banka.

Pracovníci úseku obchodu Majid Shamas Toma  a Jan Růžička se v Erbilu ve dnech 28.–31. října zúčastnili dvou veletrhů. První, zmíněný „Energy Iraq 2013“, mezinárodní energetický veletrh pro elektrickou energii, alternativní zdroje energie a osvětlení, představil inovativní energetická řešení pro výstavbu a infrastrukturu od předních světových výrobců a nabídl unikátní možnost vstupu na rychle se rozvíjející irácký energetický trh.

Druhým veletrhem byl „Project IRAQ 2013“, mezinárodní veletrh pro stavebnictví, technologie šetrné k životnímu prostředí, materiály a zařízení pro Irák. Ten byl místem setkání špičkových profesionálů z oblasti energetiky, kombinujícím všechny aspekty stavebnictví v současném Iráku. České firmy mají v obou těchto oblastech co nabídnout. To byl také důvod, proč byl veletrh zařazen do seznamu Oficiálních účastí ČR na zahraničních veletrzích.

O českou expozici byl mimořádný zájem. Během veletrhu ji navštívili jak představitelé iráckých a kurdských státních a nestátních institucí, tak i privátních společností, především zástupci významných investorů.  Pro české vystavovatele a jejich obchodní partnery byl také připraven doprovodný program, mimo jiné seminář a tisková konference k prezentaci zájmů a možností českých společností podílet se na realizaci konkrétních projektů modernizace a rekonstrukce energetického sektoru Iráku a iráckého regionu Kurdistán. Irácká strana na tiskové konferenci zdůraznila, že Česká republika je pro ni dlouhodobě významným a spolehlivým obchodním partnerem a společným zájmem je proto nadále aktivně podporovat další rozvoj vzájemných ekonomických vztahů.

Datum: 2.11.2013 15:38:00