Česká exportní banka a Sberbank Rossii budou spolupracovat

Smlouvu o spolupráci mezi Českou exportní bankou a Sberbank Rossiii podepsali ve středu 20. března v Praze předseda představenstva a generální ředitel České exportní banky Jiří Klumpar a generální ředitel a předseda správní rady Sberbank Rossii Herman Gref. Předmětem smlouvy jsou nejen společné aktivity na území Ruské federace a v dalších zemích, ale i společný postup v oblasti vypořádání problematických pohledávek ČEB v Ruské federaci.

„ Považuji tento krok směrem k vyšší úrovni vzájemné spolupráce mezi ČEB a Sberbank Rossii za velmi významný. Ruská federace je pro naše exportéry velmi důležitým trhem a spolupráce obou bank i mimo její území nám může pomoci s obchodními aktivitami v dalších zemích, které mohou sehrávat klíčovou roli v procesu diverzifikace českého exportu.“ ,říká předseda dozorčí rady ČEB a náměstek ministra průmyslu a obchodu České republiky Milan Hovorka.

„Vzhledem k tomu, že řada subjektů v Ruské federaci, které jsou zároveň klienty Sberbank, má vůči České exportní bance nemalé závazky, vítáme podpis memoranda také jako významnou příležitost k rozšíření vzájemné spolupráce v této oblasti,"dodává generální ředitel ČEB Jiří Klumpar.

Sberbank Rossii je největší bankou v Rusku a drží téměř třetinu celkových ruských aktiv bankovního sektoru. Obsluhuje více než 100 milionů klientů a je významným partnerem asi miliónu firem. Banka disponuje největší distribuční sítí v Rusku (více než osmnáct tisíc poboček) a má dceřiné společnosti ve dvaceti zemích včetně SNS, střední a východní Evropy a Turecka.

Datum: 21.3.2013 12:42:00