Česká exportní banka pomáhá exportérům minimalizovat tržní rizika

V pátek 27. února se v prostorách České bankovní asociace uskutečnil seminář pro české exportéry týkající se problematiky zajištění měnového rizika. Akce organizované Českou exportní bankou (ČEB) se zúčastnilo celkem 25 zástupců malých i velkých exportních firem.Ing. David Franta, ředitel odboru Treasury ČEB během semináře pro české exportéry

Trendy a praktické zkušenosti z problematiky řízení měnových rizik významných exportních kontraktů představil ve své prezentaci Mgr. Vít Lauer, řídící partner společnosti FRSA Advisory.

Nové produkty a služby ČEB a jejich praktické využití při exportním financování představil Ing. David Franta, ředitel odboru Treasury ČEB. Soustředil se přitom zejména na řízení tržních rizik exportérů, které lze minimalizovat odpovídající strukturou úvěrů doplněnou o vhodné investiční nástroje. Tyto nástroje ČEB nově nabízí od začátku února. Jeho vystoupení doplnil úvěrový manažer odboru Trade Finance Ing. Michal Nejedlý s informacemi na téma Rámec na záruky, což je zjednodušená forma poskytování záruk nabízená ČEB.

V závěru setkání vystoupil Ing. Karel Bureš, generální ředitel ČEB. Mimo jiné uvedl: „Akceptováním otevřených rizikových pozic exportér vstupuje na území profesionálů z finančních institucí, a tak se z něj stává spekulant na finančních trzích.“

Po přednáškách následovala diskuse, během které exportéry zajímalo především řešení praktických otázek spjatých s řízením tržních rizik představenými produkty.

Datum: 2.3.2015 16:35:00