ČEB podporuje české firmy na veletrhu EXPO 2017

Česká exportní banka (ČEB) je připravena pomoci s financováním dodávky pro malou vodní elektrárnu do Kyrgyzstánu. Český výrobce, firma Mavel, podepsal smlouvu s kyrgyzským partnerem Kyrgyz Kaganat na světové výstavě EXPO 2017 v kazachstánské Astaně.

„Chceme pomoci českému výrobci vodních turbín, aby mohl uskutečnit obchod v hodnotě 1,8 milionu eur," řekl k podpisu smlouvy předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš. Jan Šíp ze společnosti Mavel k tomu hned po podpisu smlouvy dodal: „Takový obchod se bez podpory při financování neobejde. S Českou exportní bankou máme dlouhodobě ty nejlepší zkušenosti".

Aktivity k podpoře českých exportérů v tomto regionu vítá i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák: „České firmy nabízejí vynikající výrobky a technologie za velmi přijatelné ceny. Prostřednictvím EXPO 2017 proto chceme ukázat vysokou úroveň energetických technologií, které v Česku dokážeme vyrábět a snažíme se je vyvážet do celého světa."

Pavilon českých vystavovatelů se v Astaně otevřel veřejnosti během uplynulého víkendu. ČEB ovšem tuzemským exportérům v tomto regionu už pomáhá delší dobu. „V roce 2016 jsme zahájili spolupráci s Českou Exportní Bankou a realizovali dodávku čerpadel ve výši 750 tisíc eur. Použití bankovních produktů ČEB umožnilo našemu kazašskému partneru rozložit platbu do 3 let a vytvořit si prostor pro navýšení objednávek a koncernu SIGMA získat dodatečné zakázky," komentuje spolupráci člen představenstva Sigma Group Pavel John. Na tento rok tak Sigma připravuje další dodávky už za 1,4 milionu eur a na rok 2018 se jí rýsují další dodávky překračující 2 miliony eur.

Právě o české produkty z energetického sektoru je v Kazachstánu velký zájem. „Nyní je už prakticky před podpisem velká zakázka v oblasti obnovitelných zdrojů," dodal šéf ČEB Bureš.

Datum: 13.6.2017 10:21:00