ČEB zafinancuje bezpečnost největší jaderné elektrárny v Evropě

České technologie se budou podílet na zvyšování bezpečnostních standardů jaderné elektrárny Záporožská na jihovýchodě Ukrajiny. Česká exportní banka (ČEB) je pomůže ukrajinské straně od tuzemského výrobce - Škody JS a.s. – koupit. Dodávku z české produkce použije ukrajinský vlastník Záporožské elektrárny NAEK Energoatom a právě jemu ČEB na koupi výrobků z Plzně půjčí 30 milionů korun. ČEB tak zafinancuje dodávku systému pro zaslepení kanálů ionizačních komor největší jaderné elektrárny v Evropě.

"Půjčkou pro ukrajinského partnera podpoříme tuzemskou výrobu zboží s vysoce přidanou hodnotou. Navíc se realizací tohoto obchodního případu zařazuje Česká exportní banka mezi absolutní světové špičky v oboru," komentuje předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Pro Škodu JS je Ukrajina z hlediska exportu po Slovensku a Maďarsku třetím nejvýznamnějším trhem. "Jsme na něm díky dlouhodobé spolupráci a dodávkám dobře zavedeni a vidíme v něm i potenciál do budoucna. Významně se podílíme na modernizaci tamních jaderných elektráren a zvyšování jejich bezpečnosti," dodává předseda představenstva a generální ředitel Škody JS Josef Perlík.

Práce na Záporožské elektrárně si vyžádala takzvaná postfukušimská opatření, tedy zvýšení bezpečnostních standardů, které vyžadují úřady v souvislosti s havárií v jaderné elektrárně v japonské Fukušimě v roce 2011. Škoda JS namontuje zařízení ještě letos.

Stejným způsobem ČEB již profinancovala několik obchodních kontraktů mezi ukrajinským odběratelem NAEK Energoatom a českým dodavatelem Škoda JS v celkové výši 1,1 miliardy CZK.

Datum: 28.6.2017 13:42:00