Letoun L-159 letí do světa

V areálu Aera Vodochody v Odoleně Vodě dnes proběhla slavnost pod názvem Ready for take off, věnovaná letounu L-159. Akce se zúčastnili předseda české vlády Bohuslav Sobotka a náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Premiér Sobotka uvedl, že česká vláda podporuje české letectví, a to zejména prostřednictvím České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

„Česká republika je průmyslová země a chce zůstat průmyslovou zemí," řekl dnes v Aeru Vodochody premiér.

Slavnostního představení letounu L-159, jehož vývoz do Iráku zafinancovala ČEB, se zúčastnil i generální ředitel ČEB Karel Bureš.

„Pro ČEB je podpora leteckého průmyslu jednou z klíčových priorit, jelikož se jedná o obor s velmi vysokou přidanou hodnotou a vysokým důrazem na inovace, což zvyšuje prestiž České republiky ve světě. ČEB proto dělá maximum na podporu tohoto odvětví,“ uvedl Karel Bureš.

Spolupráce se společností AERO Vodochody AEROSPACE má navíc dlouholetou a úspěšnou desetiletou tradici. ČEB například financovala vývoz civilních vrtulníků Sikorski S76 do USA, dále byl podporován projekt vývoje a výroby náběžné hrany křídla letounu Bombardier CSeries a aktuálně mezi poslední projekty patří vývoj a výroba 4 sekcí letounu KC-390 pro brazilskou společnost Embraer.

Datum: 31.3.2017 15:08:00