Podpora agroexportérů letos překoná rekord

(PRAHA 6. 12. 2017) Česká exportní banka (ČEB) letos financuje nejobjemnější vývoz agroexportérů ve své historii. Do konce roku přesáhne podpora poskytnutá vývozcům potravin, zemědělských plodin a zemědělských a potravinářských technologií částku půl miliardy korun. Za celý loňský rok činila podpora tohoto segmentu sedmdesát milionů.

„Ještě před pár lety jsem na otázky ohledně podílu potravin a zemědělských produktů na námi podpořeném exportu musel odpovídat, že se to číslo pohybuje hodně blízko nule. To už neplatí. Od začátku roku jsme podpořili vývoz potravin, plodin a hospodářské techniky víc než 450 miliony korun a do konce roku bude tato částka vyšší než 500 milionů. To je v historii banky absolutní rekord,“ vypočítává předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

Vývoz českých zemědělců financovaný ČEB táhne Kuba. Největší zájem je o pšenici, ta tvoří skoro polovinu z vyvezených komodit. Na odbyt jde ale taky sušené mléko, oves, slad nebo chmel.

Stále úspěšnější jsou v zahraničí také čeští výrobci zemědělských a potravinářských technologií. Poptávka je po obdělávacích strojích určených k práci na polích, malotraktorech ale třeba taky po pekárenských pecích. Například pekaři v Srbsku tak budou používat pece tuzemské výroby.

„Srbsko je na seznamu prioritních zemí Exportní strategie a právě v takových teritoriích je potřeba český vývoz podporovat,“ vysvětluje Bureš. Zájem o českou hospodářskou techniku je ale také v Litvě, Rusku a v Nizozemí.

Rok 2017 vyhlásila ČEB „rokem podpory exportu malých a středních agroexportérů a potravinářů“. Banka tak chce mezi tuzemskými producenty a výrobci zemědělských a potravinářských technologií rozšířit povědomí o tom, že právě i jejich vývoz dokáže úspěšně financovat.

Datum: 6.12.2017 13:16:00