Jazyková verze

•  Čeština
  • Русский

ČEB loni přibylo 16 nových klientů, nejvíc za poslední roky

Praha, 16. 4. 2020 - Počet tuzemských exportérů, kteří využili financování České exportní banky (ČEB) poprvé, byl loni nejvyšší za poslední roky. V roce 2019 to bylo 16 nových klientů z celkem 29 firem, jejichž vývoz do zahraničí banka podpořila. Celkový objem podpořeného financování tak loni dosáhl 3,75 miliardy korun, v rámci zapojení ČEB do bankovních klubů pak 7,6 miliardy korun.

„Velké úvěrové transakce realizujeme výhradně ve spolupráci s komerčním sektorem. Díky tomu a díky systému teritoriálních a odvětvových limitů žádný z nových úvěrů nevykazuje riziko akutní úvěrové ztráty,“ dodává k číslům za loňský rok předseda představenstva ČEB Jaroslav Výborný.

Od roku 2016, včetně loňska, tak banka nežádala Ministerstvo financí o dotaci na úhradu ztrát z podpořeného financování. Naopak. Ačkoli jejím primárním cílem není dosahování zisku, ale podpora českého exportu, vykázala banka loni čistý zisk 66 milionů korun. ČEB loni pokročila v čištění portfolia rizikových pohledávek, s tím souvisí pokles bilanční sumy o polovinu za posledních 5 let.

Rok 2020 přinese bance řadu změn, protože se v jeho průběhu má stát dceřinou společností pojišťovny EGAP. „Už loni jsme proto začali s hledáním synergických přínosů pro stát a exportéry. Aktuálním společným cílem je pomoc českým firmám, aby jejich zboží a technologie mohly dál proudit do zahraničí navzdory ekonomickým dopadům pandemie COVID-19,“ dodává Výborný.

ČEB nabízí pomoc všem exportérům bez rozdílu velikosti v podobě konzultací a především finančních produktů. Zejména se jedná o předexportní financování, financování zahraničního odběratele, odkup pohledávek a bankovní záruky.

Datum: 16.4.2020 11:29:00