Jazyková verze

•  Čeština
  • Русский

Česká exportní banka a. s. prodává pohledávku za společností Adularya

Praha, 12. 11. 2020 - Česká exportní banka, a.s. (ČEB) začala nabízet k prodeji zajištěnou pohledávku za společností Adularya Enerji Elektrik Uretimi ve Medencilik A.S. (Dlužník), která vlastní hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku. Součástí prodeje pohledávky jsou i související práva. Prodej je organizován a koordinován Českou exportní bankou a exportní pojišťovnou prostřednictvím tendru.

„Nyní jsme zahájili fázi oslovování zájemců o účast ve výběrovém řízení. Podle očekávaného harmonogramu transakce by měly být nabídky vyhodnoceny v prvním kvartálu roku 2021,“ dodává mluvčí ČEB Jan Černý.

Projekt Yunus Emre je v současné době vlastněn společností Adularya Energy patřící do skupiny Naksan Holding, která byla založena pro účely rozvoje projektu v roce 2007. Do projektu bylo investováno přes 700 milionů eur, které byly částečně financovány z úvěru poskytnutého ČEB a pojištěného EGAP. Od druhé poloviny roku 2016 je Naksan Holding pod správou tureckého fondu TMSF.

Elektrárna je tvořena dvěma jednotkami, každá s výrobní kapacitou 145 MW. Jednotka A již byla v provozu testovací fáze v roce 2016 a jednotka B je před technickým dokončením.

Více informací naleznou zájemci na webových stránkách banky a po vstupu do data roomu.

Datum: 12.11.2020 12:00:00