Jazyková verze

• Русский

Investiční dohoda mezi ČLR a EU - informace pro klienty

ilustrační foto

Praha, 18. 1. 2020 - Koncem roku 2020 byla mezi Evropskou unií a Čínskou lidovou republikou po sedmiletém vyjednávacím procesu sjednána investiční dohoda. Měla by usnadnit přístup investorů ze zemí EU na čínský trh. Posledním krokem, aby mohla dohoda vstoupit v platnost, je nutnost ratifikace Evropským parlamentem.

Evropské firmy díky dohodě získají povolení působit v Číně v odvětvích, jako jsou elektromobilita, poskytování zdravotní péče, reality, reklama, námořní doprava, telekomunikační cloudové služby, cestovní ruch (systém rezervací letenek a pozemní odbavení). Jednoznačným přínosem pro české investory je zrušení povinnosti fungovat v rámci společného podniku s čínským partnerem (zakládání tzv. joint-ventures). Doposud si museli investoři najít v Číně vhodného partnera.

Z investiční dohody budou mít možnost těžit i exportéři, jež se účastní jednotlivých subdodavatelských řetězců pro firmy ze členských států Unie, především Německa, jejichž vývozní aktivity díky této dohodě získávají potenciál k růstu.

Česká exportní banka je svým klientům, českým exportérům, k dispozici nejen v jejich exportních aktivitách, nýbrž i v případě, že mají zájem o investici do zahraničí či exportní poradenství. Neváhejte kontaktovat naše relationship managery.

Datum: 18.1.2021 14:16:00