Jazyková verze

• Türk
  • 中國

Rekordní agroexportéři v ČEB. Jejich růst je osminásobný

Česká exportní banka (ČEB) v současné době financuje nejvíc agroexportních obchodů ve své historii. Loni agrovývozci podepsali 127 smluv v objemu přes 560 milionů korun. Za jediný rok tak v ČEB objem svého vývozu zosminásobili. Zároveň tím dosáhli nejvyšších hodnot v historii banky ve svém segmentu co do objemu i počtu uzavřených smluv.

„Agroexport roste v našem portfoliu skutečně exponenciální řadou. Ještě v roce 2015 byl jeho objem kolem 7,5 milionu korun. Loni jsme byli na víc než půl miliardě a mohu prozradit, že nyní jsou v různé fázi projednávání obchodní případy v hodnotě přesahující 2,7 miliardy korun,” přidává další čísla ředitel odboru mezinárodních vztahů ČEB Petr Križan.

Loni se vývoz financovaný ČEB soustředil především na Kubu, kam směřovaly dodávky pšenice a sušeného mléka. Byly to ale také pekařské technologie dodávané například do Srbska či další zemědělské technologie do různých zemí včetně třeba Ruska. Teď agroexportéři mluví s bankéři ještě o dalších zemích,kam dosud nevyvážejí.

„Největší potenciál vidíme v podpoře zemědělského vývozu do zemí mimo Evropskou unii, na nové trhy jako Kuba, Angola, Zambie, Nigérie, Ghana, Senegal a další. Nejde přitom pouze jednorázové vývozy jako takové, jedná se také o podporu expanze úspěšných českých agroexportérů,” vysvětluje Križan.

Za posledních dvanáct let, přičemž naprostá většina obchodů spadá do těch posledních tří, banka uskutečnila víc než 180 obchodních případů v hodnotě financování převyšující 1,47 miliardy korun, a to napříč různými obory. Od vývozu techniky na zpracování půdy a setí na Ukrajinu za víc než stomilionů korun po technologie pro živočišnou výrobu do Ruska v hodnotě 20 milionů. Zdaleka ale nejde jen o velké zakázky velkých firem.

„Individuálně přistupujeme ke každému klientovi a obchodnímu případu, přizpůsobujeme strukturu financování jednotlivým obchodům a financujeme bez ohledu na objem vývozního kontraktu, od částek v řádech tisíců až po miliony eur,” dodává Marek Jeník, vedoucí oddělení exportního financování ČEB.

Nyní banka jedná například o financování dodávek pivovaru či technologického celku na produkci kuřat do Afriky. Aktivně přitom spolupracuje s agrárními diplomaty, Ministerstvem zemědělství a oborovými organizacemi. Podporuje také akce zaměřené na agroexport jako je například i Techagro, kde v pondělí 9. 4. organizuje bezplatný seminář pro české vývozce.

Datum: 3.4.2018 9:09:00