Jazyková verze

• Türk
  • 中國

Tým Česko: Státní instituce nabídnou firmám společnou podporu

Šest státních institucí, které podporují české podnikatele, ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu vytvořilo společný Tým Česko. CzechInvest, CzechTrade, Česká exportní banka, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost a Technologická agentura ČR tak zareagovaly na výzvy trhu a potřeby firem a nově jim společně nabízejí komplexní podporu. Podnikatelé by se díky Týmu Česko měli lépe orientovat ve službách jednotlivých organizací a snáze tak získat přístup k veřejné podpoře. Vize týmu, který má usnadnit život nejen malým a středním firmám, zazněla na čtvrteční konferenci o sdílené podpoře podnikání.

„Díky sdílené podpoře by nejen malé a střední podniky měly být schopné dosáhnout svých cílů snadněji a s větším efektem. V mnoha ohledech patříme v oblasti technologií a inovací ke světové špičce a Tým Česko by mohl naši konkurenceschopnost a prosperitu ještě zvýšit a dotáhnout na úroveň lídrů USA a Velké Británie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

„Chceme českým firmám ukázat, že jim stát může pomoct celou řadou nástrojů ve všech fázích podnikání - od myšlenky přes realizaci nápadu až po export - a usnadnit tak jejich rozvoj,“ říká generální ředitelka Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Silvana Jirotková.

Tým Česko na konferenci podnikatele provedl všemi fázemi života firmy a na konkrétních příkladech z praxe ukázal, že dokáže zajistit komplexní podporu od financování a pojištění, přes výzkum, inovace a rozvoj až po investice a vývoz. Stačí přitom kontaktovat kteroukoli ze zapojených institucí, která se - pokud bude potřeba - spojí s partnery v Týmu Česko a nasměruje podnikatele k další relevantní službě.

Podobné týmy už fungují například ve Skandinávii a v mnoha dalších ekonomicky vyspělých státech. To, že iniciativa vzniká také v Česku, oceňuje předseda Asociace malých a středních podniků (AMSP) ČR Karel Havlíček: „Máme to štěstí, že v mezinárodním srovnání patříme k zemím s relativně vysokým počtem technologií a inovací. Měli bychom ukázat, že jsme na to hrdí a dokážeme tento potenciál náležitě využít. Dobrá inovační politika musí být opřena o skvěle fungující státní instituce, jejichž podpora bude pro podniky představovat jednoznačný přínos, a ne překážky. Věříme, že nový přístup zastřešený projektem Tým Česko brzy přinese pozitivní výsledky.“

Komplexní informace o poskytovaných službách šestí státních institucí najdete na webových stránkách: www.tym-cesko.cz.

Kontakt CzechInvest                      Kontakt CzechTrade:                      Kontakt ČEB

Petra Menclová                                   Marcela Havlová                               Jan Černý

Tisková mluvčí                                     Vedoucí PR oddělení                        Tiskový mluvčí

+420 296 342 430                               +420 724 347 474                              +420 222 843 434