Jazyková verze

• Español
  • Türk
  • 中國

Zástupci exportních agentur zemí V4 diskutovali v Praze o financování a pojištění vývozu

/5. září 2019/

Česká exportní banka (ČEB) a pojišťovna EGAP uspořádaly konferenci „V4 ECAs Conference Prague“. Účastní se jí členové vedení ČEB a EGAP, polské KUKE, slovenské EXIMBANKY, maďarského MEHIB/EXIM a rakouské OeKB. Šestatřicet zástupců exportních bank a pojišťoven ze zemí Višegrádské skupiny a Rakouska se setkalo již potřetí. Konference, která letos připadla na 5. září, se koná pravidelně každý rok v zemi předsedající V4.

Cílem setkání je výměna zkušeností, informací a novinek z prostředí specializovaného financování a pojištění exportu směřujícího do těžko dostupných trhů třetích zemí. Pravidelně také probíhají expertní debaty ohledně koordinace přístupu k tématům nastoleným agendami EU či OECD.

„Právě formát Visegrádksé skupiny je podle mého názoru velmi důležitou a efektivní platformou pro exportní banky a pojišťovny. Země V4 a Rakousko si jsou podobné z mnoha hledisek – historických zkušeností, regionálních zvyklostí, službami, průmyslem, lidskou povahou a také důležitostí exportu pro domácí ekonomiku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný.

Tematické bloky konference se tentokrát soustřeďují například na africké trhy či na země bývalého sovětského svazu. Letos poprvé se ovšem bankéři v bloku Unique Achievement Presentation podělili o jedinečné úspěchy svých exportních agentur v uplynulém roce.

„Unikátním projektem, který Česká exportní banka v uplynulé době realizovala, bylo financování dodávek českých firem pro největší jurtu na světě v kyrgyzském Biškeku. Jedná se o dodávky topného systému s tepelnými čerpadly a fototermickými kolektory. Energetické úspory urychlí návratnost investice do projektu o jeden a půl roku,“ prezentoval ČEB ředitel úseku exportního financování Tomáš Hadžega.

Následující ročník bude pořádat polská exportní pojišťovna KUKE.

Jan Černý, mluvčí ČEB

Datum: 5.9.2019 14:13:00